Filipínska kuchyňa je akýsi mix španielskych, malajských a čínskych vplyvov. Jedlá majú najmenej pálivé spomedzi všetkých krajín JV Ázie a takisto málo používajú soľ či korenie. Najčastejšie sa domáci stravujú v tzv. hrnciarni, kde si môžete vyberať a rôzne kombinovať jedlo z 5-10 hrncov za nízke ceny. Nájdete tu aj fastfood – sieť Jolibee.
Jedna zvláštnosť zo stolovania – väčšinou vám prinesú len lyžičku a vidličku, nože takmer vôbec nepoužívajú a často jete dokonca len rukami
Veľkú časť potravy tu tvoria ryby a morské plody, kura a hovädzie mäso. Špecialitou je tzv. balut – vajce so zárodkom, toto jedlo sme sa však neodvážili ochutnať.
Voda tu samozrejme nie je pitná, takže určite kupujte balenú vodu a pozor na ľad v stánkoch s občerstvením, nikdy neviete, či náhodou nie je vyrobený z vody z kohútika.
Miestne pivo San Miguel je tu veľmi obľúbené, takisto Red Horse, ktorý je však o dosť silnejší, keďže má 7 % alkoholu. Určite ochutnajte Boracay rum, ktorý kúpite v prepočte za nejaké 2 eurá a chutí fantasticky. Dostanete ho v 3 príchutiach – kokos, melón a kapučíno a výborný je aj miestny Tanduay rum z cukrovej trstiny.
Na Filipínach majú bohatý výber ovocia a tu sme jedli najsladšie mango na svete. Okrem iného tu kúpite aj mladý kokos, durian, ananás, mini banániky (aj grilované), melón atď.
Miestne špeciality:
- Halo – halo ktoré predávajú na každom kroku, je to zmes zmrzliny, sladkostí, mlieka, gumených cukríkov, ovocia na vrchu s fazuľou alebo kukuricou
- Raňajky v štýle silog (chicksilog, porksilog, beefsilog,…), kde dostanete na tanieri ryžu, zeleninu a kúsok kuraťa v cestíčku, príp. plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa
- Adobo – dusené bravčové alebo kuracie mäso v náleve z octu a cesnaku
- Tapa – sušené hovädzie mäso s cibuľou
- Filipínci majú v obľube grilovanie a všade po ceste nájdete stánky s grilovanými kuriatkami, alebo barbecue z bravčového mäsa, ktoré nám naozaj veľmi chutilo.
- Určite navštívte aj miestne trhy, kde vždy nájdete čerstvé ovocie a zeleninu, sušené a čerstvé ryby a iné morské plody.