Balijská kuchyňa patrí k najpestrejším na svete a je zmiešaná z viacerých elementov. Základ tvorí indonézska kuchyňa, no obsahuje vplyvy aj z indickej aj čínskej oblasti. Suroviny sa používajú vždy čerstvé, čo dodáva jedlám výnimočnú chuť. Typickým je použitie veľkého množstva korenín, tak sa pripravte na ostré, pálivé jedlá. Takisto používajú tie najrôznejšie druhy pást a omáčok. Medzi najznámejšie a najvyužívanejšie, bez ktorých balijské jedlo nemôže existovať, patrí sambal( extra pálivá pasta z čili), kecap ( sójová omáčka v sladkej alebo ostrej podobe), omáčka satay, omáčka z morských plodov a kokosové mlieko. V chuti dominuje citrónová tráva, koriander, tamarind, čili, cesnak, kokos či zázvor.
Základom balijskej kuchyne je prirodzene ryža a rezance – pečené alebo varené. Väčšinou sa podávajú s kuracím mäsom, alebo zeleninou, prípadne vajíčkom, samozrejme poriadne okorenené a ostré. Tieto pokrmy jedia Balijčania na raňajky, obed aj večeru. Na svoje si tu prídu aj vegetariáni vďaka množstvu čerstvého ovocia a zeleniny od výmyslu sveta.
Nám jedlo najviac chutilo z miestnych warungov, čo sú vývarovne, kde sa stravujú najmä domáci. Vôbec sa nemusíte báť, že by sa vám niečo stalo z tohto jedla, keďže suroviny sú tu vždy čerstvé, vďaka tomu, že sa tu stravuje väčšina Balijčanov počas celého dňa a jedlo im tu len tak nestojí na slnku. Tieto warungy sú navyše veľmi lacné a dokážete sa najesť za pár centov.
Čo sa týka ovocia, nájdete tu všetko možné od výmyslu sveta – ananás, banány, pitahayu, hadie ovocie, durian, kokos, papáju či jack fruit.
Voda tu nie je pitná, musíte si kupovať balenú. Medzi najrozšírenejšie nápoje tu patrí káva a ľadový čaj, avšak chuťovo sú úplne iné, než na čo je bežný Európan zvyknutý. Všetky nápoje sú tu neskutočne presladené a bola to silná káva aj pre mňa, čo som zvyknutá do všetkého dávať 3 lyžičky cukru 😛 ( pozn. Livka) . Pýchou ostrova je cibetková káva, tzv. Kopi Luwak. Jej producentom je kunovité zvieratko cibetka. Keďže má veľmi vyberavý jazýček, mlsá si len na tých najlepších kávových bobuliach. Pri prechode jej žalúdočným traktom sa obohacujú o rôzne enzýmy. Cibetka ich nehryzie, z tela teda vyjdú neporušené. Výsledná káva vyniká intenzívnou, ale pritom mimoriadne jemnou chuťou.
Určite ochutnajte čerstvé ovocné džúsy, ktoré vynikajú jedinečnou, fantastickou chuťou, osobne odporúčam šťavu z čerstvej pitahaye, ktorej chuť by som prirovnala k makovému mlieku a takisto džús z karamboly, ktorý je mimoriadne osviežujúci.
Alkohol je na Bali veľmi drahý, typický je arak – pálenka z ryže, pivo Bintang a pestuje sa tu aj vínna réva, avšak chuťovo sa ich vína nedajú prirovnať k našim.
Miestne špeciality:
Nasi goreng/ Mie goreng – pražená ryža/ rezance ochutená rôznymi koreninami ako napr. sambal, cesnak, kecap manis, omáčka z morských plodov s kúskami kuracieho mäsa, zeleniny, vajíčka. Jednoduché, ale chuťovo jedinečné jedlo, ktoré by sme dokázali jesť každý deň od rána do večera.
Ayam satay – kuracie mäsko v marináde napichnuté na paličke, s pikantnou arašidovou omáčkou a ryžou. Nebíčko v papuľke, ďalšie na zozname obľúbených jedál.
Bakso – polievka so zeleninou, rezancami, vajíčkom a samozrejme čili pastou
Gado – gado – mix zeleniny s arašidovou omáčkou ( niekedy aj napr. s praženými krevetami)
Tempeh – niečo ako naše jednohubky, smažené tofu s čili papričkou
Banánové palacinky – lahodné palacinky so zapekaným banánom, s čokoládou alebo medom, prípadne kokosovým mliekom a vanilkou. Dokonalé raňajky
Rujak – sladkokyslý ovocno – zeleninový šalát s čili
Medzi ďalšie typické jedlá patrí aj Nasi Campur ( varená ryža so zeleninou a vajíčkom), kuracie alebo bravčové karí, flambované banány a morské plody pripravované na všetky možné spôsoby.